ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ / CONVENTION: FESTIVAL MANAGEMENT

Τάσεις, Εξελίξεις & Προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βύρωνας, 16-17 Ιουνίου 2010
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα
Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα
Τηλέφωνο: 2107609340 , 2107609359, 6947551969
E-mail:
info@culturedb.gr
Url:
http://www.culturedb.gr/df.php

Tendencies, Evolution and Challenges for Local Governments

Byron, June 16-17, 2010
Municipality of Byron Cultural Center
Communication, Media and Culture Department - Panteion University

CONTACT DETAILS
Municipality of Byron Cultural Center
Telephone: 0030 2107609340 , 2107609359, 6947551969
E-mail: info@culturedb.gr
Url: http://www.culturedb.gr/df_en.php



Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα φεστιβάλ ως συνεκτικά σύνολα συσχετιζόμενων καλλιτεχνικών γεγονότων που επιδιώκουν να μεταφέρουν την αίσθηση του εξαιρετικού γεγονότος στην τρέχουσα ροή της πολιτιστικής υπερπαραγωγής, συμπληρώνουν τα κοινωνικά ημερολόγια και την πολιτιστική ατζέντα με μια τεράστια ποικιλία γεγονότων.




Με την απαρχή τους να εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα (Ολύμπια, Ίσθμια, τα Παναθήναια, Δήλια, κ.α.), τα φεστιβάλ αναπτύχθηκαν δια μέσου των αιώνων, διαδραματίζοντας καθοριστικό κοινωνικό ρόλο στη δημόσια ή την ιδιωτική, στη θρησκευτική ή την κοσμική σφαίρα.


Σήμερα επιτελούν ένα διευρυμένο φάσμα λειτουργιών που εκτείνεται από τον πρωταρχικό τους σκοπό, τη στήριξη δηλαδή πολιτιστικών ομάδων, στην παραγωγή τοπικής υπερηφάνειας, ταυτότητας και εισοδήματος. Στο πλαίσιο του αστικού μάρκετινγκ αναδεικνύονται μάλιστα σε στρατηγικά εργαλεία των σύγχρονων πόλεων μέσα από τα οποία επιδιώκουν τη θεμελίωση μιας δυναμικής εικόνας και τη διαφοροποίησή τους σε έναν αυξανόμενα ανταγωνιστικό κόσμο. Καθιερώνονται δηλαδή σταδιακά ως βασικά συστατικά ευρέων και ενοποιημένων τοπικών, περιφερειακών και εθνικών στρατηγικών ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παράσχει όλο και συχνότερα υποστήριξη σε φεστιβάλ, με αποτέλεσμα αφενός τη σημαντική αύξηση του πλήθους των φεστιβάλ που τελούν υπό την αιγίδα της, αφετέρου την ανάδειξη της διοργάνωσης φεστιβάλ σε αυτοτελές τομέα της πολιτιστικής της δράσης. Δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις και ενώσεις φορέων τους αναλαμβάνουν λοιπόν το ρόλο του διοργανωτή φεστιβάλ, ανταγωνιζόμενοι επαγγελματίες διοργανωτές, τοπικούς επαγγελματικούς φορείς, συμβούλους ανάπτυξης, τοπικά εμπορικά επιμελητήρια, τοπικούς και περιφερειακούς τουριστικούς φορείς.


Δεδομένων αυτών των τάσεων και με αφορμή το καθόλα επιτυχημένο Φεστιβάλ του Βύρωνα που συμπληρώνει ήδη 23 έτη ζωής, προσανατολιστήκαμε στη διοργάνωση ενός συνεδρίου με θεματικό άξονα τα φεστιβάλ της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο φιλοδοξεί να συνεισφέρει ταυτόχρονα στην προαγωγή της ακαδημαϊκής γνώσης αλλά και στην υποστήριξη της πολιτιστικής δράσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Από τη γόνιμη αυτή συνεργασία του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και του Δήμου Βύρωνα, προέκυψε έτσι η ιδέα της διοργάνωσης του παρόντος συνεδρίου που φέρει τον τίτλο «Διοργάνωση Φεστιβάλ: Τάσεις, Εξελίξεις και Προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου